Cursus Aquarelleren

Heb je altijd al eens kennis willen maken met aquarelleren en zoek je naar een bezigheid waarbij je ook ontspanning zult ervaren, dan is deze cursus mogelijk iets voor jou.
Maar ook als je al vertrouwd bent met deze techniek, dan kan ik verder helpen je hierin te ontwikkelen.

Deze cursus aquarel biedt je de mogelijkheid om je creativiteit te ontwikkelen en deze te laten stromen.

De groepen waarin we schilderen bestaan uit maximaal 6 personen en je krijgt veel individuele aandacht. Ik reik je technieken aan en help naar wens om het beoogde resultaat te bereiken.

Aquarelleren

Schilderen staat voor gevoel en teken staat voor verstand. Beide komen aan bod in de cursus.
Met aquarelleren begin je met een schets, wat soms al een hele klus kan zijn om je onderwerp goed op papier te krijgen.

Door het tekenen ga je goed leren kijken. Dit is essentieel als je iets wilt overbrengen.
Je zult ook merken dat dit doorwerkt in je dagelijkse leven en dat je steeds meer gaat zien om je heen.

Aquarel verf is transparant en traditioneel bouw je een aquarel in lagen op, zodat de lagen onderliggende lagen er doorschijnen. Maar er zijn ook andere aquareltechnieken, zoals de nat-in-nat techniek. Hierbij blijf je in de bestaande natte verflaag door schilderen en vloeit verf in elkaar over.

Aquarelleren is een boeiende en tevens een ontspannende schildertechniek.
Als je deze technieken onder de knie hebt dan is aquarel een spel van water en kleur en zo kun je jezelf vrij gaan uitdrukken
.

Benodigdheden

  • Aquarelverf

    Met de basisaanschaf van een verfsetje kun je een hele tijd vooruit. Meestal begin je met een zgn. studiekwaliteit. Er zijn diverse professionele merken op de markt, zoals Winsor & Newton, van Gogh en Schmincke, die zowel professionele als studio kwaliteit leveren.

  • Penselen

    Met een paar kwasten kun je aardig uit de voeten. Als basis adviseer ik het gebruik van 2 penselen die liggen tussen nr. 10 en 16.

  • Papier

    Aquarelpapier is geprepareerd met een toplaagje, waardoor de verf niet in direct door het papier wordt geabsorbeerd. Papier is verschillende diktes verkrijgbaar en deze diktes wordt uitgedrukt in grammen. In de cursus gebruiken we papier van 200 en 300 gram. Omdat papier bij schilderen door het water gaat uitzetten krijg je een gebobbeld oppervlakte. Daarom is het nodig om het aquarel papier van te voren op te spannen. Dit opspannen doe je met speciaal daarvoor bestemd ‘tape’ op een plaat van triplex of een ander materiaal. In de handel zijn er ook aquarelblokken te koop waarbij het papier al voor je is opgespannen.

Data en Prijzen

Op dinsdag 22 januari start de nieuwe cursus aquarelleren van dit seizoen.

Aantal lessen : 12
Tijdsduur: 2,5 uur
Kosten: € 155,- (excl. materialen), incl. koffie/thee.

In overleg met mij kan eventueel een halve cursus worden gevolgd. De kosten bedragen hiervoor € 85,-.
Binnen de mogelijkheden geldt hiervoor dat de lessen om de week in afwisseling (of afstemming) met een ander of als 6 lessen aansluitend gevolgd kan worden.

Een enkele les kost € 15,-

Dagdelen

Maandagmiddag van 14.00 – 16.30 uur
Woensdagmorgen van 10.00 – 12.30 uur
Dinsdagmiddag van 13.30 – 16.00 uur
Vrijdagmorgen van 10.00 – 12.30 uur

Opties

Woensdagmiddag

Workshop intuïtief schilderen

Hierbij krijgt je gevoel de vrije loop zonder belemmerd te worden in het opzetten van de ‘vorm’ en ‘dat het wat moet voorstellen’. Hier kan je innerlijk, dat wat in je leeft, helemaal naar buiten (tot uiting) komen. Door de zo ontstane beweging kunnen bijv. ook emoties vrij komen, waardoor je dieper in contact kan komen met je gevoel.

Intuïtief schilderen geef ik in groepen van maximaal 4 personen, maar individuele begeleiding is ook mogelijk (zie onder Praktijk).

Deze workshop bestaat uit een blok van 4 keer. Heb je hiervoor belangstelling, informeer dan naar de mogelijkeheden.

Duur van de les is 1,5 uur.
Kosten € 60,- (incl. materiaal + koffie/thee)